Заготівлі на зиму: як заморозити овочі та ягоди в домашніх умовах

Заготівлі на зиму: як заморозити овочі та ягоди в домашніх умовах

Осінь – гаряча пора для господинь, які роблять заготівлі на зиму. Але лікарі все частіше радять не варити варення і не робити консервацію, а заморожувати ягоди, фрукти, овочі.

Адже якщо це зробити правильно, то можна зберегти максимум вітамінів та мікроелементів.

Як заморозити овочі, ягоди і фрукти на зиму в домашніх умовах – читайте в матеріалі.

Зараз дивляться

Замороження фруктів і ягід

Будь-які фрукти та ягоди передусім потрібно промити і просушити, але не на сонці. Крім того, у ягодах важливо ще й не забути видалити плодоніжки. Після цього їх можна різати на шматочки або робити пюре.

До прикладу, якщо ви хочете заморозити персики, то краще зробити пюре – тоді збережеться більше вітамінів. Інша справа абрикоси або сливи. Їх можна різати на шматочки або половинки.

Деякі фрукти перед заморожуванням навпаки рекомендують термічно обробити. Зокрема, це стосується груш, з яких потрібно видалити серцевину, порізати і проварити протягом декількох хвилин в солодкій воді.

У жодному разі не виливайте сироп, його краще заморозити разом із фруктами.

Смородину, малину, полуницю можна заморожувати як у цілому вигляді, так і перетерши з цукром. А черешні та вишні – з кісточками і без.

як заморозити овочі

Як заморозити овочі на зиму

Якщо ви заморожуєте болгарський солодкий перець, то потрібно видалити з нього серцевину і плодоніжки. Окремо можна підготувати перець для салату чи рагу,  порізавши його на дрібні шматочки або соломкою.

А от перед тим, як заморозити цвітну капусту або брокколі, їх потрібно проварити кілька хвилин у підсоленій воді. Кабачки можна заморожувати, порізавши їх на кубики, шматочки або ж соломкою, але обов’язково потрібно злити сік.

Зовсім інша справа баклажани. Зазвичай, їх нарізають кружечками, посипають сіллю і через 30-40 хвилин запікають в духовій шафі або проварюють, щоб зникла гіркота.

Зелень перед заморожуванням промивають теплою водою, просушують подрібнюють і кладуть у морозильну камеру.

як заморожувати фрукти

У чому краще заморожувати

  • пакети із застібкою;
  • пластикові контейнери з кришками (підійдуть для овочів, фруктів, грибів та ягід);
  • пластикові пляшки (підійдуть для пюре);
  • силіконові формочки для випікання чи формочки для льоду (підійдуть для пюре і зелені з оливковою олією).

Крім того, варто памятати, що заморожені продукти потрібно зберігати тільки в окремому ящику морозильної камери.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка