Осінь – гаряча пора для господинь, які роблять заготівлі на зиму. Але лікарі все частіше радять не варити варення і не робити консервацію, а заморожувати ягоди, фрукти, овочі.
Адже якщо це зробити правильно, то можна зберегти максимум вітамінів та мікроелементів.
Як заморозити овочі, ягоди і фрукти на зиму в домашніх умовах – читайте в матеріалі.
Замороження фруктів і ягід
Будь-які фрукти та ягоди передусім потрібно промити і просушити, але не на сонці. Крім того, у ягодах важливо ще й не забути видалити плодоніжки. Після цього їх можна різати на шматочки або робити пюре.
До прикладу, якщо ви хочете заморозити персики, то краще зробити пюре – тоді збережеться більше вітамінів. Інша справа абрикоси або сливи. Їх можна різати на шматочки або половинки.
Деякі фрукти перед заморожуванням навпаки рекомендують термічно обробити. Зокрема, це стосується груш, з яких потрібно видалити серцевину, порізати і проварити протягом декількох хвилин в солодкій воді.
У жодному разі не виливайте сироп, його краще заморозити разом із фруктами.
Смородину, малину, полуницю можна заморожувати як у цілому вигляді, так і перетерши з цукром. А черешні та вишні – з кісточками і без.
Як заморозити овочі на зиму
Якщо ви заморожуєте болгарський солодкий перець, то потрібно видалити з нього серцевину і плодоніжки. Окремо можна підготувати перець для салату чи рагу, порізавши його на дрібні шматочки або соломкою.
А от перед тим, як заморозити цвітну капусту або брокколі, їх потрібно проварити кілька хвилин у підсоленій воді. Кабачки можна заморожувати, порізавши їх на кубики, шматочки або ж соломкою, але обов’язково потрібно злити сік.
Зовсім інша справа баклажани. Зазвичай, їх нарізають кружечками, посипають сіллю і через 30-40 хвилин запікають в духовій шафі або проварюють, щоб зникла гіркота.
Зелень перед заморожуванням промивають теплою водою, просушують подрібнюють і кладуть у морозильну камеру.
У чому краще заморожувати
- пакети із застібкою;
- пластикові контейнери з кришками (підійдуть для овочів, фруктів, грибів та ягід);
- пластикові пляшки (підійдуть для пюре);
- силіконові формочки для випікання чи формочки для льоду (підійдуть для пюре і зелені з оливковою олією).
Крім того, варто памятати, що заморожені продукти потрібно зберігати тільки в окремому ящику морозильної камери.
