Купуєте яйця на базарі, чи викинули коробку й не пам’ятаєте терміну придатності. Не хвилюйтеся. Факти ICTV розказують, як самостійно перевірити свіжість яєць за допомогою простих способів.
Як самостійно перевірити свіжість яєць
Щоби перевірити, чи не зіпсувалося яйце, можна, звичайно, розбити його й визначити свіжість по запаху та зовнішньому вигляду. Проте є й інші прості методи.
Занурення яйця у воду
Налийте холодну воду в ємність та опустіть в неї яйце.
- Якщо воно потоне та ляже на один бік – яйце свіже.
- Якщо яйце тоне, але один кінець трішки підіймається над водою, то, ймовірно, воно вже полежало приблизно 10 днів.
- Якщо яйце не тоне й стає вертикально, то термін його придатності добігає кінця.
Чому так відбувається? Річ у тім, що яйце довше лежить, то більше всихає всередині й стає легшим. Яйця, що не тонуть й плавають на поверхні – непридатні до їжі.
Визначення свіжості за зовнішнім виглядом
Приблизно оцінити свіжість яєць можна за допомогою візуальної оцінки. Огляньте продукт. Якщо шкарлупа буде матовою, то, найімовірніше, яйце свіже. У тих, що полежали деякий час – присутній специфічний глянцевий блиск.

Фото: Pexels
Визначення свіжості за допомогою світла
Для цього метода знадобиться уважність. Перевірити, чи свіже яйце, можна, оцінивши розмір його повітряної кишені під час підсвічування світлом.
Направте джерело світла (лампу, ліхтарик) на один кінець яйця та покрутіть, поки не стане видно кишеню. Якщо вона велика й спостерігається затемнення в білку – яйце несвіже і вживати його не варто.
Струшування яйця
Потрясіть яйцем біля вуха. Якщо почуєте булькання, сплесків чи інші звуки – найімовірніше, яйце зіпсоване. Певно, всередину потрапило повітря й білок і жовток зіпсувалися.