Будь-які продукти краще зберігаються у холодильнику. Там їжа не втрачає своїх смакових властивостей та може довго не псуватися.
Для зберігання різних продуктів потрібен різний температурний режим. Однак оптимальним вважається діапазон від +2 до +5 ºC.
За яких температур потрібно зберігати різні продукти та як довго їх можна тримати в холодильнику – читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Зараз дивляться
Як правильно зберігати продукти
На свіжість та стан харчових продуктів впливає багато факторів – температура, умови зберігання, упакування, товарне сусідство тощо.
Аби їжа завжди була придатною для вживання, потрібно памʼятати про умови її зберігання:
- Макарони, крупи, борошно та інші сухі продукти потрібно зберігати в сухому місці з хорошою вентиляцією.
- Хліб, булочки тощо тримати в окремих шафах з отворами для вентиляції. Крім того, зберігати в одній шафці хліб з різних сортів борошна не можна.
- М’ясо, птицю, рибу та морепродукти можна зберігати в одному холодильнику, але на різних полицях.
- Молочну продукцію — зберігати в холодильнику, попередньо поклавши у скляний посуд.
- Сири та ковбаси краще зберігати в магазинному пакованні. Після розпакування можна покласти в контейнер з кришкою. Зберігати сир та ковбасу в одному контейнері не можна.
- Овочі та фрукти — зберігання у темних, сухих та прохолодних приміщеннях. Фрукти та ягоди варто зберігати в ящиках за температури не вище 12°С.
- Яйця — підійде сухе та прохолодне приміщення, холодильник.
- Заморожені напівфабрикати та овочі — заборонено розморожування та повторне заморожування. Зберігати заморожені овочі потрібно лише в магазинному пакованні та низькотемпературних холодильниках.
За яких температур зберігати продукти
Продукти харчування | Температура зберігання | Максимальний термін зберігання | ||||||||||||||||||||||||
Ковбасні вироби | від -0°С до 6°С | До 10 днів | ||||||||||||||||||||||||
Заморожене м’ясо, риба та овочі | від -10°С до -30°С |
До 10-12 місяців |
||||||||||||||||||||||||
Охолоджене м’ясо і риба | від 0°С до 2°С | До 3 днів | ||||||||||||||||||||||||
Сосиски | від 0°С до 6°С | До 10 днів | ||||||||||||||||||||||||
Яйця | від 10°С до 20°С | 25 днів | ||||||||||||||||||||||||
Свинина | від -1°С до -2°С | 14 днів | ||||||||||||||||||||||||
Фрукти та овочі | від 0°С до 15°С | До 2-3 місяців | ||||||||||||||||||||||||
Сухі продукти (мука, крупи, цукор) | від 0°С до 20°С | До 1 року | ||||||||||||||||||||||||
Молоко | від 2°С до 2°С | до 3 днів | ||||||||||||||||||||||||
Сири мʼякі | від 0°С до 3°С | 15 днів | ||||||||||||||||||||||||
Сири тверді | від 0°С до -5°С | 5-8 місяців | ||||||||||||||||||||||||
Сметана |
від 0°С до -1°С |
1 місяць |
||||||||||||||||||||||||
Домашній сир | від 0°С до +3°С | 5 днів | ||||||||||||||||||||||||
Вершки | від 4°С до +8°С | 7 днів | ||||||||||||||||||||||||
Кефір | від 0°С до +4°С | 14 днів | ||||||||||||||||||||||||
|
Скільки можна зберігати готові страви та за яких температур
Готова страва | Температура зберігання | Максимальний термін зберігання |
Борщ | від +2°С до +5°С | До 7 днів |
Гречка | від +2°С до +6°С | Не більше 4 діб |
Мʼясо | від 0°С до +5°С | Не більше 4 днів |
Варені яйця | від 0°С до +5°С | Від 5 до 7 днів |
Картопляне пюре (з маслом) | від 0°С до +5°С | Не більше 2 днів |
Олівʼє | від -2°С до +2°С | Не більше 3 днів |
Супи (овочевий, грибний, гречаний) | від 0°С до +5°С | 3 дні |
Запечена картопля | від 0°С до +5°С | До 4 днів |
Котлети | від 0°С до +5°С | До 7 днів |