Кутя — одна з головних страв у новорічно-різдвяні свята. Традиційно, кутю готують тричі – на Святвечір, Щедрий вечір і Водохреща.
Існує безліч способів приготування цієї страви, і шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом куті з перловки.
– Я ж люблю готувати кутю з ячмінної крупи або просто перловки. Причому я не люблю її відварювати – адже так ніколи не вгадаєш потрібний ступінь готовності, я просто замочую її у воді, – розповів Євген, як приготувати кутю з перловки.
Інгредієнти:
- Перлова крупа – 250-300 г;
- Сушена журавлина – 50 г;
- Лимонний сік (половини лимона) – 0,5 шт.;
- Мак – 50 г;
- Родзинки – 30 г;
- Волоські горіхи – 50 г;
- Мед – столова ложка.
Приготування:
- Промити перлову кутю та замочити у холодній воді на ніч за кімнатної температури.
- Запарити мак окропом, а потім почекати 30 хвилин. За цей час він набухне — його потрібно процідити через сито і протерти в ступі.
- Закинути всі інгредієнти в одну миску, потім ретельно перемішати. Залити медом та лимонним соком. Перед подачею краще дати куті настоятися щонайменше 30 хвилин.
Старий Новий рік в Україні святкують у ніч проти 14 січня. Найголовніші традиції святкування Старого Нового року – зібрати всю родину за одним столом, їсти смачні делікатеси та співати колядки. Для деяких людей цей день – одна з можливостей зустрітися з близькими.
Зараз дивляться