Не лише паски та крашанки: що приготувати на Великдень 2024

Стіл з їжею
Джерело: Unsplash

Великдень – важливе релігійне свято в церковному календарі, і воно також має свої звичаї. Серед них – організовувати пишний стіл із різноманітними стравами, за якими віряни зголодніли під час Великого посту.

Саме час згадати, що смачного зі страв можна приготувати на свято – поради від Фактів ICTV допоможуть скласти оригінальне меню.

Що приготувати на Великдень 2024

Звісно, багато українців дуже люблять м’ясні та рибні страви на Великдень. У цьому випадку кількість різних варіантів просто зашкалює.

Зараз дивляться

Наприклад, можна приготувати і подати на стіл:

Якщо хочеться потішити гостей закускою – зверніть увагу на рибні кульки, бутерброди з ікрою, хумус і фаршировані яйця

Серед гостей або членів сім’ї любителі хліба в усіх його видах? Зробіть маленькі грінки, змащені сирно-яєчним салатом.

Для готування вам знадобиться:

  • плавлені сирки – 3 шт;
  • варені яйця – 4 шт;
  • майонез – 3 ст. л;
  • часник – 5 зубчиків;
  • маленькі грінки.

Потрібно натерти яйця і плавлені сирки на дрібній тертці, а потім перемішати після додавання майонезу і подрібненого часнику. Мішайте до однорідної маси, а потім поперчіть і посоліть за смаком.

Використовуйте тост для грінок, і намажте на них отриманий салат. Можна прикрасити це невеликим шматком риби.

Якщо вже згадали про рибу, то можна зробити і головну страву – філе у сметанно-грибному соусі. Її можна зробити навіть у духовці, аби не переплутати режими.

Для приготування вам знадобиться:

  • філе риби (будь-яке) – 4-6 шт;
  • сметана 15% – 250 г;
  • спеції на свій смак;
  • печериці – 500 г;
  • твердий сир – 50 г.

Спочатку потрібно почистити рибу і дістати з неї всі кісточки, а потім кинути на сковорідку до легкого підсмажування. На іншій сковорідці підсмажте порізані печериці.

До риби долийте сметани та води, а до печериць додайте перцю та солі. Тушка риби займає до 35 хвилин, після чого її можна вкрити тертим сиром і додати гриби.

Для любителів м’яса із запахом копченого можна на Великдень приготувати крученики з чорносливом

Для приготування вам знадобиться:

  • свинина – 500 г;
  • чорнослив – 200 г;
  • твердий сир – 200 г;
  • м’ясний бульйон;
  • сіль, перець на ваш смак.

Спершу вам необхідно посмажити звичайні свинячі биточки. Потім нарізати попередньо замочений чорнослив, а сир натерти на тертці.

На смажений биток викладіть чорнослив і сир, а зубочисткою закріпіть загорнутий рулет.

Усі крученики складіть у каструлю та залийте бульйоном, після чого поставте в духовку на 30-35 хв.

Традиційні страви на Великдень 2024

Жоден Великдень не минає без традиційної та сирної паски. Традиційна паска – це маслянистий великодній хліб і символ Воскресіння Христа. Її часто освячують у великодньому кошику під час богослужіння.

Однак якщо хочеться здивувати друзів, то зверніть увагу на італійський панеттоне. Повітряне тісто змусить ваших близьких просити ще цих ласощів.

Сирна паска – це спресована сирна маса у формі піраміди з вершками або сметаною. Вона дуже корисна, крім того, приготувати її можна без випікання.

На столі також мають бути крашанки – це церемоніальна їжа та ритуальний символ у великодніх звичаях. Можна пофарбувати натуральними барвниками, або ж купити наклейки чи плівку.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка