Великдень – важливе релігійне свято в церковному календарі, і воно також має свої звичаї. Серед них – організовувати пишний стіл із різноманітними стравами, за якими віряни зголодніли під час Великого посту.
Саме час згадати, що смачного зі страв можна приготувати на свято – поради від Фактів ICTV допоможуть скласти оригінальне меню.
Що приготувати на Великдень 2024
Звісно, багато українців дуже люблять м’ясні та рибні страви на Великдень. У цьому випадку кількість різних варіантів просто зашкалює.
Наприклад, можна приготувати і подати на стіл:
- М’ясну ковбасу.
- Запечену шинку або буженину.
- М’ясо з картоплею в горщику.
- Яловичину, запечену в духовці.
- Стейки на грилі з овочами.
- Запечені курячі крильця у смачному соусі.
- Студень із курки.
- Запечену перепілку.
- Печінковий торт.
- М’ясний рулет з овочами.
- Різноманітні м’ясні святкові салати без майонезу.
- Запечену скумбрію з овочами.
Якщо хочеться потішити гостей закускою – зверніть увагу на рибні кульки, бутерброди з ікрою, хумус і фаршировані яйця
Серед гостей або членів сім’ї любителі хліба в усіх його видах? Зробіть маленькі грінки, змащені сирно-яєчним салатом.
Для готування вам знадобиться:
- плавлені сирки – 3 шт;
- варені яйця – 4 шт;
- майонез – 3 ст. л;
- часник – 5 зубчиків;
- маленькі грінки.
Потрібно натерти яйця і плавлені сирки на дрібній тертці, а потім перемішати після додавання майонезу і подрібненого часнику. Мішайте до однорідної маси, а потім поперчіть і посоліть за смаком.
Використовуйте тост для грінок, і намажте на них отриманий салат. Можна прикрасити це невеликим шматком риби.
Якщо вже згадали про рибу, то можна зробити і головну страву – філе у сметанно-грибному соусі. Її можна зробити навіть у духовці, аби не переплутати режими.
Для приготування вам знадобиться:
- філе риби (будь-яке) – 4-6 шт;
- сметана 15% – 250 г;
- спеції на свій смак;
- печериці – 500 г;
- твердий сир – 50 г.
Спочатку потрібно почистити рибу і дістати з неї всі кісточки, а потім кинути на сковорідку до легкого підсмажування. На іншій сковорідці підсмажте порізані печериці.
До риби долийте сметани та води, а до печериць додайте перцю та солі. Тушка риби займає до 35 хвилин, після чого її можна вкрити тертим сиром і додати гриби.
Для любителів м’яса із запахом копченого можна на Великдень приготувати крученики з чорносливом
Для приготування вам знадобиться:
- свинина – 500 г;
- чорнослив – 200 г;
- твердий сир – 200 г;
- м’ясний бульйон;
- сіль, перець на ваш смак.
Спершу вам необхідно посмажити звичайні свинячі биточки. Потім нарізати попередньо замочений чорнослив, а сир натерти на тертці.
На смажений биток викладіть чорнослив і сир, а зубочисткою закріпіть загорнутий рулет.
Усі крученики складіть у каструлю та залийте бульйоном, після чого поставте в духовку на 30-35 хв.
Традиційні страви на Великдень 2024
Жоден Великдень не минає без традиційної та сирної паски. Традиційна паска – це маслянистий великодній хліб і символ Воскресіння Христа. Її часто освячують у великодньому кошику під час богослужіння.
Однак якщо хочеться здивувати друзів, то зверніть увагу на італійський панеттоне. Повітряне тісто змусить ваших близьких просити ще цих ласощів.
Сирна паска – це спресована сирна маса у формі піраміди з вершками або сметаною. Вона дуже корисна, крім того, приготувати її можна без випікання.
На столі також мають бути крашанки – це церемоніальна їжа та ритуальний символ у великодніх звичаях. Можна пофарбувати натуральними барвниками, або ж купити наклейки чи плівку.
