М’ята – це не просто освіжальна добавка до чаю або літніх коктейлів. Це джерело вітамінів, мікроелементів та ефірних олій, які дарують здоров’я і красу.
Засушивши м’яту в домашніх умовах, ви зможете насолоджуватися її ароматом і корисними властивостями цілий рік. Факти ICTV дізнавалися, як сушити м’яту в домашніх умовах.
Як сушити м’яту на повітрі
Збирайте м’яту в суху сонячну погоду, до початку цвітіння. Обірвіть листя з гілочок, відкидаючи пошкоджене та мляве.
Порядок природного сушіння:
- Розкладіть листя м’яти тонким шаром на чистому папері або марлі в добре провітрюваному приміщенні без прямих сонячних променів.
- Періодично перевертайте листя, щоб воно просихало рівномірно.
- М’ята висохне через 7-10 днів, коли листя стане ламким і буде легко кришитися.
Як засушити м’яту в духовці
Розігрійте духовку до 50-60°C. Застеліть деко пергаментним папером і розкладіть листя м’яти тонким шаром на деці.
Порядок сушіння:
- Сушіть м’яту 1-2 години, з прочиненими дверцятами духовки.
- Періодично перевіряйте листя, щоб воно не підгоріло.
- М’ята висохне, коли листя стане хрустким і розсипчастим.
Як правильно сушити м’яту в сушарці
Можна здійснювати сушіння в дегідраторі. Для цього розкладіть листя м’яти в один шар на лотки дегідратора.
- Сушіть м’яту за температури 40-50°C протягом 4-6 годин.
- Дотримуйтесь інструкцій до свого дегідратора.
- Готово, коли листя стає хрустким і легко кришиться.
Зберігайте траву в герметичних ємностях (скляні банки, бляшанки, бляшані коробочки) в темному, прохолодному місці. Термін зберігання сушеної м’яти становить 1 рік.
Поради:
- Не сушіть м’яту на сонці, бо це зруйнує ефірні олії та вітаміни.
- Використовуйте сушену м’яту для приготування чаю, смузі, десертів, маринадів і ароматичних саше.
- Сушіть не лише листя, а й квітки. Вони додадуть вашим чаям і десертам особливого аромату та красивого вигляду.
- Сушіння м’яти в домашніх умовах – це простий і доступний спосіб зберегти аромат і корисні властивості цієї чудової рослини на всю зиму.