Швидкий темп життя диктує свої правила. Усе частіше люди віддають перевагу фастфудам, спрощуючи тим самим процес прийняття їжі. Сучасні сім’ї майже не приділяють увагу правилам етикету, у багатьох школах такі предмети також відсутні. У результаті, багато людей поняття не мають, у якій руці тримати ніж і виделку під час трапези в ресторані, гостях тощо.
Щоб не попасти в незручну ситуацію, варто знати, як їсти ножем і виделкою за правилами етикету. Детальніше читайте в матеріалі Фактів ICTV.
У якій руці тримати ніж і виделку
У культурі споживання їжі велику роль відіграє етикет та встановлені норми поведінки. Цих правил варто дотримуватися, перебуваючи в ресторані, у товаристві або в гостях.
У повсякденному житті ми не дуже часто замислюємося над тим, чи правильно їмо, але бувають моменти, коли правила етикету знати необхідно.
Розказуємо, як правильно користуватися столовими предметами та в якій руці тримати ніж і виделку:
- Столове приладдя, що лежить праворуч від тарілки, беруть і тримають під час їжі правою рукою, а розташовані ліворуч, – лівою.
- Згідно з мовою етикету, ніж має лежати праворуч від тарілки, а виделка – зліва. Якщо використовується більше однієї виделки, тоді приладдя для основної страви (більше за розміром) кладеться ближче до тарілки, а приладдя для салатів – поруч із нею.
У якій руці тримати ніж
Під час трапези ніж необхідно брати в праву руку, а виделку – у ліву.
Зверніть увагу! За правилами етикету, брати ніж у ліву руку заборонено.
Ніж бажано тримати так, щоб кінець ручки упирався в долоню правої руки. Водночас середній і великий пальці мають розташовуватися вгорі ручки, а вказівний – на його ребрі. Під час час трапези необхідно натискати пальцем на ніж, відрізаючи наступний шматок їжі.
Ці правила орієнтовані на правшу. Якщо людина шульга, то виделку необхідно тримати в правій руці, а ніж – у лівій, тобто робити все дзеркально.
У якій руці тримати виделку
За правилами етикету, виделку бажано тримати в лівій руці так, щоб зубці дивилися вниз, а вказівний палець лівої руки знаходився зверху, біля основи виделки. Безіменний палець і мізинець повинні бути злегка зігнутими і притиснутими до долоні.
Деякі страви не можна наколювати на виделку. Це стосується картопляного пюре та каш. У цьому випадку переверніть виделку зубцями вверх і користуйтеся нею, як ложкою.

Фото: Рexels
Як навчитися їсти ножем і виделкою за правилами етикету
На бенкеті або в ресторані можна спостерігати велику кількість столового приладдя, але нехай вас це не бентежить. Пам’ятайте про те, що найбільша виделка призначена для основної страви. Вона лежить біля тарілки, а ті, що менші, призначені для салатів. Приладдя для закусок лежить трохи далі від тарілки.
Згідно з правилами етикету, тримати виделку в руці потрібно лише в момент вживання їжі. Якщо ви зробили перерву, то покладіть її зубами донизу тарілки, а ручкою на стіл.
Під час трапези, підхоплюючи їжу виделкою, направляйте її кінчиком ножа. Водночас тільки злегка допомагайте, а не накладайте їжу на виделку.
Ніж, після того, як ви розрізали їжу і вже не користуєтесь ним, можна покласти на край тарілки, але так, щоб лезо не торкалося столу.
Після закінчення трапези необхідно повністю покласти столове приладдя на тарілку, щоб офіціант забрав його разом зі стравою.
Як навчитися правильно тримати ніж і виделку дивіться у відео:
