Літо – період коктейлів із запашною та тонізувальною м’ятою. Щоб не бігти до кав’ярні, можна зробити прохолодний напій з цією ароматною зеленню або ж заварити чай із нею вдома, лише треба навчитися правильно зберігати м’яту в холодильнику. Основні правила та поради щодо цього питання – читайте у матеріалі Фактів ICTV.
Особливості м’яти та як обрати
У світі налічується понад 40 видів і гібридів м’яти. Є шоколадна, апельсинова, яблучна, імбирна, карамельна тощо. Але найпопулярнішою є, звісно, перцева м’ята. Зазвичай, саме її додають до чаю та роблять із нею коктейлі.
Відомо, що регулярне вживання напоїв з м’яти виявляє помірну сечогінну дію. Також поряд із ментолом у листі м’яти перцевої міститься урсолова кислота. Ця речовина знижує холестерин, стимулює спалювання жиру і активізує ріст м’язів. Цинеол, який входить до складу листя рослини, має відхаркувальну і антибактеріальну дію. І це ще не всі переваги. Тож бачимо, що користь від напоїв з рослиною – чимала. Залишилось тепер навчитися обирати м’яту та правильно її зберігати у холодильнику.
Зазвичай м’яту купують у магазинах чи на ринку. Перед тим як покласти її до свого кошика, подивіться на зовнішній вигляд рослини, чи немає на ній чорних плям та ознак гниття. Це надважливий момент.

Фото: Depositphotos
Якщо ж ви маєте власні грядки м’яти, то важливо навчитися правильно зрізати запашну зелень і заготовяти сировину. Для цього обирайте першу половину дня та суху погоду.
Для зберігання м’яту зрізають ножицями або ножем разом зі стеблами. Цю сировину краще не мити. Однак якщо в цьому є потреба, то робіть це обережно – покладіть м’яту у ємність з водою, а потім добре струсіть вологу. Далі обсохлі й підготовлені стебла зберіть у пучки і залиште висіти під навісом або розкладіть на рівній поверхні, наприклад, на папері чи тканині тонким шаром.
Щоб сировина рівномірно просушувалася, стебла радять подрібнити на шматки по 7-10 см. Сушити м’яту варто у провітрюваному приміщенні, уникаючи сонячних променів. Стебла відокремлюють від листя в уже висушеному вигляді. Зберігають м’яту перцеву в сухих, герметично закритих банках. Вона повинна дійсно досить щільно закриватися і не пропускати повітря. Краще брати скляну або пластикову тару (баночки, контейнери тощо). Також зберігайте м’яту подалі від сонячних променів.
До речі, раніше Факти ICTV вже розповідали більш детально, як сушити м’яту в домашніх умовах, зберігши її аромат.
Однак, якщо у вас невелика кількість м’яти, яку ви зможете спожити протягом короткого терміну, то можна її покласти до холодильника.
Скільки можна зберігати м’яту в холодильнику
Якщо зробити все правильно, то м’ята у холодильнику може зберігатися протягом не одного дня. Зазвичай, цей термін доходить й до трьох тижнів. А заморожена свіжа сировина здатна пролежати від трьох до шести місяців.

Фото: Depositphotos
Як правильно зберігати м’яту у холодильнику
Передусім дістаньте м’яту з пластикової ємності, якщо вона продавалась у такому контейнері. Далі загорніть ароматну сировину у вологий паперовий рушник. Перед цим варто змочити його у прохолодній воді та викрутити, щоби в ньому майже не лишилось рідини.
Далі, загорнувши пучок м’яти в паперовий рушник, покладіть його в герметичний пластиковий пакет на блискавці та поставте до холодильника. Такий метод вважається найкращим способом зберігання свіжої зелені, зокрема й м’яти.
Ще один хороший спосіб зберігання листя м’яти – у вузькій склянці або банці, частково наповненій прохолодною водою. Там ароматна зелень матиме вигляд як букет зрізаних квітів.
Однак перед цим, як і квіти кінчики м’яти потрібно вкоритити і лише після цього помістити у склянку з водою. Далі ароматний кущик вже можна ставити до холодильника. Обов’язково оновлюйте воду кожні кілька днів.
Як зберігати свіжу м’яту у холодильнику
Також м’яту можна зберігати замороженою, це продовжить її терміни. Для цього візьміть сировину та крупно наріжте листя м’яти, помістіть їх у форму для льоду.
Наповніть формочки водою та поставте її до морозильної камери. Після заморожування додайте кубики льоду до пластикового пакету на блискавці, використовувати у морозилці.
Коли захочете використати заморожену м’яту, просто помістіть кубик льоду в дрібне сито, дайте розтанути за кімнатної температури та процідіть воду. Нагадаємо, що заморожене листя м’яти здатне зберігатися від трьох до шести місяців. Ви також можете покласти кубики льоду з м’ятою просто у холодний чай або інші напої.
До речі, раніше Факти ICTV писали про народні та спеціальні засоби, які допоможуть швидко прибрати запах із холодильника.