Кури – доволі вимогливі в їжі та умовах утримання. Саме тому вони можуть клювати яйця. Це пояснюється кількома причинами, з якими необхідно боротися. Що робити, якщо кури їдять яйця – читайте в матеріалі.
Кури клюють яйця: причини
Коли кури починають клювати власні яйця, це може бути сигналом нестачі кальцію в їхньому організмі. Додавання крейди чи подрібненої яєчної шкаралупи до раціону може розв’язати цю проблему.
Інша причина може бути пов’язана з обмеженим простором для прогулянок, тобто курям може бути тісно в курнику. Тому розширення території та частіше випускання птахів на свіже повітря можуть допомогти.
Деякі породи курей можуть мати генетичну схильність до клювання яєць, тому обрізання дзьоба стане виходом із ситуації.
Ще однією причиною того, що кури їдять яйця, може бути нестача білка. Повноцінний раціон та гармонізований вигул можуть допомогти розв’язати цю проблему.
Якщо ви помічаєте опухлі суглоби, м’якість дзьоба та кігтів, невпевнену поставу та погіршення якості яєць, це може бути сигналом дефіциту вітаміну D.
Кури їдять яйця: що робити
Щоб кури перестали їсти власні яйця, найперше потрібно забезпечити їм повноцінний раціон, в якому в достатній кількості будуть всі поживні речовини.
Також можна використовувати муляжі, зроблені з неїстівних матеріалів, таких як гіпс, або ж брати яйця зі зміненим вмістом, наприклад, кислим, приправленим перцем чи гірчицею.
Забезпечення збалансованого та правильного харчування, вчасна профілактика та використання сучасних кормів можуть допомогти уникнути проблем з клюванням яєць.
Чим годувати курей, щоб вони не клювали яйця
Корисними доповненнями та кормами в цьому випадку є:
- кальцієвмісні суміші, такі як крейда, черепашник, пісок, дрібний гравій або борошноподібна шкаралупа;
- білкові корми, такі як м’ясо-кісткове або рибне борошно, деревна зола, трикальційфосфат, чи бульйони на м’ясних відходах;
- рибний жир, що компенсує вітамін D, спільно з ультрафіолетовими лампами для зимового періоду в курниках.
До загальноприйнятих домішувань в раціон курей входять бобові, макуха, шроти, молочка (сухе молоко, сироватка, нежирний сир), зелень та дріжджі. Також можна додавати свіжі овочі, такі як бульба, морква, буряк, кабачки та капуста.
