Картопля – невибагливий, але багатьма улюблений овоч. Займаючись вирощуванням цієї культури, все ж потрібно знати деякі нюанси. Наприклад, коли треба підгортати картоплю і як це робити.
Підгортання картоплі – що це
Підгортання – це техніка, що полягає в привалюванні вологого дрібно грудкуватого ґрунту до нижніх частин рослин з одночасним його розпушуванням.
Є два способи підгортання – ручний, за допомогою сапи, мотики або сапи, і механізований, який виконується трактором або культиватором.
Коли треба підгортати картоплю
Підгортати картоплю вперше потрібно тоді, коли її кущики досягнуть 10-15 сантиметрів. Друге підгортання роблять через два-три тижні, а третє – після другого через місяць.
Якщо ж уже потім кущі почали розвалюватися, а бульби вилізли на поверхню і зеленіють, можна провести додаткове підгортання.
Тепер ви знаєте, коли треба підгортати картоплю, але важливо – робити це правильно.
Як потрібно підгортати картоплю
Зважайте на те, що при підгортанні існує ймовірність пошкодити корінці або навіть пагони. Це може призвести до загибелі рослини, особливо у спеку.
Краще це робити рано вранці, ввечері або в похмуру погоду, ідеально – наступного дня після дощу або рясного поливу. Якщо зробити підгортання картоплі в цих умовах, то тоді земля стане пухкою і коріння зможе легше дихати
Під час кожного підгортання на кущ підсипають по 5-10 сантиметрів ґрунту. Важливо правильно насипати землю на верх рядка, досипаючи її безпосередньо до стебел. Так вони не будуть пускати столони до ґрунту через ямку в п’ять сантиметрів.