Молода картопля – символ приходу літа. Багато хто чекає на її появу, щоб приготувати смачні та корисні страви.
Цей овоч містить вітаміни групи C, B, A, PP, H, білки, вуглеводи, а також мінеральні речовини, такі як – калій, кальцій, магній, йод, цинк, хром, фтор, натрій, фосфор, сірку. Молода картопля не містить жирів, а крохмалю в ній набагато менше, ніж у старій.
Щоб насолодитися корисним продуктом, важливо не пропустити період, коли можна копати молоду картоплю – про це в матеріалі Фактів ICTV.
Скільки росте молода картопля
Вегетаційний період середньостиглих коренеплодів становить 90-110 днів. Після сходів картопля росте в середньому приблизно 45-60 днів. Швидкість зростання та тривалість дозрівання залежить від сорту та кліматичних умов.
За дозріванням картоплю можна поділити на:
- дуже ранню – період дозрівання до 60 днів;
- ранню – період дозрівання 60-70 днів;
- середньоранню – період дозрівання 70-80 днів.
Коли можна починати копати молоду картоплю
Як правило, молоду картоплю можна починати копати вже в липні. Але деякі способи вирощування ранньостиглих сортів картоплі дозволяють отримувати врожай вже в червні.
Викопувати картоплю для приготування різноманітних страв можна наприкінці червня або на початку липня, коли бадилля ще міцне та не посохле.
Але, зверніть увагу, що отриманий врожай призначений тільки для вживання в їжу. Довго зберігати молоду картоплю не можна – це сезонний овоч.
Викопану картоплю можна покласти на нижню полицю холодильника, так вона пролежить близько 1-2 тижнів.

Фото: Рixabay
Як дізнатися, що пора копати молоду картоплю
Городники радять почекати 15-20 днів від початку цвітіння картоплі й починати викопувати овоч для споживання.
Ключовими ознаками молодої картоплі є невеликі плоди й дуже тонка шкірка, що легко зішкрібається.
У цілому, щоби дізнатися, чи є молода картопля, варто орієнтуватися на такі ознаки:
- появилися бутони – це означає, що овоч вже формується;
- почалося цвітіння картоплі – це означає, що молода бульба вже сформувалася;
- розмір бадилля – високі кущі можуть свідчити про те, що молода картопля вже готова для споживання в їжу.
Також деякі городники практикують підкопування бульби. Це коли кущ дуже обережно викопують, збирають велику картоплю, а бадилля з дрібними бульбочками повторно садять у лунку.
