19 серпня православна церква відзначає Яблучний Спас. У цей день прийнято ходити до церкви на службу і освячувати кошики з фруктами, серед яких почесне місце займають яблука.
Вранці потрібно обов’язково сходити до церкви на службу і освятити яблука, груші, виноград, мед можна також покласти в кошик, а ще пучок колосків жита і пшениці.
Прийшовши додому, в першу чергу, потрібно розговітися: з’їсти часточку яблука, зануривши його в мед, а тільки потім приступати до прийому іншої їжі.
Їжа до святкового столу подавалася пісна, бо все ще триває Успенський піст, але яблука повинні обов’язково бути присутнім у всіх видах: свіжі, печені, варені.
Читайте: Що не можна робити на Яблучний Спас
Наші предки вважали, що якщо, відкушуючи освячене яблуко, загадати бажання, воно обов’язково здійсниться.
У цей день потрібно обов’язково спекти яблучний пиріг, зварити варення або компот з яблук і почастувати рідних і близьких, а тільки потім їсти самому.
На Яблучний Спас прийнято зустрічати захід, бо вважається, що з цим днем закінчується літо і починається осінь.
Докладніше про Преображення Господнє, або Яблучний Спас, його історію та традиції, читайте на Фактах ICTV.