Як правильно шаткувати капусту: покрокова інструкція

как правильно шинковать капусту
Джерело: Depositphotos

Шаткування капусти – процес, який може здатися рутинним, але правильна техніка та гострий ніж зроблять його швидким та ефективним.

Факти ICTV дізнавалися, як правильно шаткувати капусту і як можна прискорити процес.

Як вибрати ніж для шаткування

Якщо ви займаєтеся заготівлею овочів на зиму або хочете заквасити велику кількість цього корисного продукту, то в такому разі найкраще використовувати спеціальний ніж. Він стане незамінним помічником. Він має спеціальну форму леза, яка дає змогу швидко і тонко шинкувати.

Зараз дивляться

Якщо немає спеціальної шатківниці, підійде і гострий універсальний ніж. Головне, щоб лезо було рівним і не тупим.

Інструкція з шаткування капусти ножем:

  • видаліть верхнє листя капусти, але качан вирізати не поспішайте, оскільки він тримає все листя разом;
  • розріжте качан навпіл або на чотири частини;
  • покладіть частину капусти на обробну дошку зрізом донизу;
  • тримайте ніж під кутом приблизно 45 градусів до обробної дошки;
  • робіть плавні й упевнені рухи ножем, зрізуючи тонкі смужки капусти, намагайтеся тримати пальці трохи далі від леза;
  • підготуйтеся заздалегідь, наточіть ніж, оскільки тупий інструмент зробить цей процес дуже довгим, і ви можете втратити велику кількість соку;
  • розслабте руку і не тримайте її в напрузі, скільки ви можете дуже швидко втомитися.

Як різати капусту для шаткування швидко

Прискорити процес можна за допомогою класичної ручної шатківниці або кухонного комбайна. Ці пристрої – ідеальний варіант, якщо необхідно переробити величезну кількість овочів під час заготівлі на зиму.

Конструкція простої шатківниці:

  • Класична шатківниця являє собою досить простий пристрій. Якщо зовсім примітивно, то це дошка з дерева або пластику з невеликим лезом, яке розташоване під кутом.
  • Головна деталь конструкції – це гострий ніж, закріплений під кутом до основи.
  • Фіксатор – це пристрій, який дає змогу зафіксувати качан капусти в певному положенні, щоб забезпечити безпеку та зручність роботи.
  • Деякі моделі шатківниць оснащені контейнером для збору нарізаної капусти.

Як шинкувати капусту за допомогою кухонного комбайна

Кухонний комбайн значно полегшує і прискорює процес шаткування. Спеціальні насадки дають змогу швидко і рівномірно нарізати качан на тонкі смужки, кубики або навіть подрібнити її до стану пюре.

Переваги використання кухонного комбайна для шаткування капусти:

  • Щоб нарізати багато овочів для тушкування або закваски, найкраще скористатися спеціальною гострою насадкою.
  • Вона має вигляд півмісяця, і кріпиться безпосередньо на пластиковій втулці, яка насаджується на спеціальний гвинт.
  • Під час увімкнення кухонного комбайна головна вісь обертається, тому й сама насадка обертається.
  • Поміщаючи невеликі шматочки капусти всередину комбайна і затискаючи фіксатором, вдасться в стислі терміни нашаткувати величезну кількість качанів.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка