Наразі триває сезон робіт на городі, тож саме вкладені час і зусилля, а також знання, допомагають зібрати гарний врожай. Господарям радять не ігнорувати певні дії, як-от підживлення, обробки від хвороб і шкідників та пасинкування. Останню процедуру рекомендують проводити і щодо перцю. Коли та як правильно здійснювати маніпуляцію – читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника у матеріалі Фактів ICTV.
Пасинкування перцю: що це за процедура
Видалення бічних пагонів на городній культурі проводять для оптимальних термінів дозрівання врожаю. Це й називається пасинкуванням перців. Така маніпуляція дає чимало переваг:
- збільшується кількість зав’язей;
- плоди виростають великими;
- урожай дозріває швидше;
- кущі краще освітлюються та провітрюються.
– Пасинкування перцю – це видалення бічних пагонів, що призводить до спрямування сил на формування основного стебла, збільшення розмірів та якості плодів, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.
Однак, попри низку позитивних моментів, які дає процедура, вона потрібна не завжди. Так, наприклад, якщо у відкритому ґрунті на розсаді менше ніж 10 зав’язей, а самі перці невеличкі – пасинкування проводити не рекомендується.
Інша справа, якщо на перцях багато відгалужень, вони великі й розростаються в усі боки. Тоді є ймовірність того, що вони зрітимуть так довго, що на дворі вже настане прохолодна погода. Саме пасинкування запускає механізм дозрівання плодів, що у цьому випадку якраз і треба.
Коли пасинкувати перець у домашніх умовах
Терміни пасинкування перцю є досить індивідуальним моментом, який залежить від стадії розвитку рослини. Так, Олексій Колесник говорить, що відповідну процедуру варто проводити, коли з’являться бічні пагони, а висота городньої культури досягне висоти 30 см.
– Найкраще проводити пасинкування одразу, коли з’являться бічні пагони, а рослина матиме висоту в 30 см, – зауважує наш постійний експерт з рослин.
Справа у тому, що до досягнення таких розмірі перець лише набирає сили та енергію для плодоношення.
Оптимальний час для пасинкування – червень. Однак пам’ятаймо про важливу зазначену вище умову – висоту розсади, оскільки вона і є найголовнішим орієнтиром.
Як пасинкувати перець
Процедура пасинкування перцю починається з підготовки відповідного інструментарію – гострого секатора.
Далі варто дотримуватися певної схеми обрізки. Зазвичай на кущі перцю виділяються два-три головні пагони, на яких формується врожай. Усі нижні пасинки до першої розвилки потрібно прибрати, тому що вони й уповільнюють розвиток скелетних гілок.
– Використовуючи гострий секатор, видаліть всі пагони, окрім першої від землі розвилки, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.
Крім того, зрізи варто робити в один рівень зі стеблом, не залишаючи пеньочків, щоб запобігти процесам гниття, також з цією ж ціллю можна провести обробку фунгіцидом після початку процедури.
Пасинки слід обрізати разом із нижнім листям, зокрема діяти потрібно дуже обережно, намагаючись не пошкодити основне стебло.

Фото: Depositphotos
Не варто чекати, поки на нижніх пасинках утворяться бутони. Видаляти спершу необхідно ті з них, що ростуть всередину, несформовані, маленькі та слабкі. Що раніше прибрати зайві пагони, то краще для рослини.
Після цього важливо уважно оглянути скелетні гілки. Якщо на них є пагони, на яких не сформувалися зав’язі, їх також варто обрізати. Такі пасинки лише забирають сили рослини та загущують кущ.
Після пасинкування мають лишитися два-п’ять пагонів для росту перців. Не можна проводити пасинкування на кущах, які вражені хворобами чи є занадто слабкими.
Головні помилки городників під час пасинкування перцю
Як правило, городники ігнорують час доби для проведення процедури, а це негативно впливає на результат. Так, наприклад, якщо пасинкувати перець удень, то є ризик того, що зрізані частини рослини можуть обгоріти.
Отже, пам’ятайте, що маніпуляцію з пасинкування перців найкраще проводити ввечері, після заходу сонця та поливу розсади.
До того ж, часто городники обирають неякісний інструментарій, або не обробляють його антисептичними засобами перед процедурою. А це є небезпечним моментом, оскільки може призвести до зараження рослини якоюсь хворобою.
– Частою помилкою під час проведення пасинкування є використання неякісного та нестерильного секатора або ножа, це може призвести до зараження або травмування рослини, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.
Зазвичай городники не знають про ще один важливий момент – полив.
– Також після пасинкування рослини у вечірні години необхідно поливати, що допоможе зменшити стрес, – додає Олексій Колесник.
Коли не можна пасинкувати перець
Пасинкування може лише нашкодити, якщо на вулиці стоїть спека, а дощу давно не було. Це обумовлено тим, що у таку погоду кущ за допомогою бічних пагонів і листя створює собі тінь самостійно, а це допомагає втримати вологу у ґрунті. Якщо ж прибрати їх, то природний процес порятунки від палючих променів буде втрачено.
Коли городня культура хворіє, то пасинкування також може лише нашкодити, оскільки є додатковим стресом для рослини та лише ослабить її. Водночас, це може призвести навіть до загибелі городньої культури.
Якщо рослини посаджені далеко одна від одної, то пасинкування їм не потрібне. Перці добре ростуть лише по сусідству один з одним, самотнє існування для них – великий стрес.
Не можна проводити пасинкування, якщо перець не доріс до 20 см.
До того ж, якщо ви не впевнені у своїх силах та не знаєте, чи зможете якісно провести процедуру, то від цієї справи краще відмовитися або вдатися до маніпуляції лише стосовно кількох рослин. Це буде своєрідним тренуванням.
До речі, пасинкувати треба не лише перець, а й інші городні культури, наприклад, огірки. Факти ICTV раніше писали, як правильно пасинкувати цей овоч у відкритому ґрунті та коли це потрібно робити.