Наразі в Україні триває сезон лохини, що, як відомо, є джерелом цінних вітамінів і потужний антиоксидант. А це означає, що досить дорога ягідка наразі має більш-менш прийнятну ціну – тож саме час запастись нею як слід. Як зберігати лохину вдома, як це робити правильно та скільки часу вона може не псуватися – читайте дієві поради у матеріалі Фактів ICTV.
Про більшу користь лохини та скільки її можна з’їсти в день, читайте за посиланням.
Чи можна зберігати лохину у холодильнику
Будь-який, навіть суперкорисний продукт треба вживати помірно, щоб не було токсичної дії на організм. Так, норма лохини на день для дорослої людини дорівнює одній-двом склянкам. Якщо перевищили рекомендовану порцію, то ягідка може нашкодити, наприклад, призвести до перенасичення організму антиоксидантами. А це у свою чергу зменшить кількість кисню у тканинах, що спричинить збій у роботі м’язів.
До того ж, надмірне вживання лохини здатне призвести до підвищення згортання крові. Як наслідок – станеться закупорювання судин, можуть виникнути тромбози. Отже, залишки куплених ягідок (бо ми, як правило, не беремо одну склянку ягід у магазині, а купуємо щонайменше лоток, а то й два) потрібно правильно зберігати.
Так, можна ховати лохину у холодильник, хоча й за кімнатної температури вона не зіпсується протягом трьох-чотирьох днів. Тут все залежить від того, коли саме зібрали ягідку та як зберігати лохину вдома.
Тож варто зібрані ягоди прибрати у темне та сухе прохолодне місце. Це може бути льох, підвал, комора, ванна з вентиляцією. Температура у приміщенні не повинна перевищувати 10-15°С. У кошиках вона може простояти до двох днів.
Якщо необхідно пролонгувати термін зберігання, варто висипати ягоди на поліетиленовий пакет в один шар. У такому вигляді лохину можна зберігати у приміщенні три-чотири дні. Однак варто обов’язково перебирати їх час від часу.
Скільки зберігається лохина у холодильнику
Той, хто хоче довше ласувати купленою ягідкою цікавиться, скільки часу можна зберігати лохину в холодильнику. Зазначимо, що холодна температура здатна пролонгувати термін придатності плодів.

Фото: Depositphotos
Так, замість трьох-чотирьох днів за кімнатної температури, у холодильнику лохина може простояти до семи днів. Тобто майже вдвічі довше.
Якщо ж хочете куштувати ягідку і взимку, взявши її просто з морозильної камери, то знайте – у таких умовах термін придатності лохини збільшується аж до 12 місяців.
Стільки ж лохина може не псуватися, якщо ягоди засушити.
Як правильно зберігати лохину вдома
Як ми вже з’ясували, найзручнішим і найпростішим способом зберігання лохини є холодильник – там вона може стояти щонайменше тиждень. Головне – встановити сприятливу температуру.
Більшість сучасних моделей мають можливість установки оптимальних для зберігання лохини градусів у холодильній камері. Якщо функція регулювання є, то пересуньте індикатор на позначку 5°С.
Для того, щоб у холодильнику лохина якнайдовше стояла свіжою, після відбору ягідок акуратно засипте їх у пластикову миску. Видаліть листочки і комах, а також гілочки тощо. Ємність варто поставити на середню полицю до стінки, там плоди залишатимуться свіжими до семи днів.

Фото: Pixabay
Однак, якщо не плануєте переміщати ягідку до холодильника, пам’ятайте про певні важливі нюанси щодо того, як зберігати лохину вдома. І перше важливе правило – не мийте лохину до моменту вживання чи заготівлі. Справа у тому, що на ягодах є білий наліт, який зберігає їх свіжими і цілими.
До того ж, зберігати свіжу лохину у домашніх умовах допомагає і сортування плодів. Так, м’яті, не досить гарні та зіпсовані на вигляд ягідки слід прибрати, аби через них не зіпсувалися інші.
М’яті плоди варто відразу ж переробити, якимось зі способів, наприклад, зробити за допомогою блендера смузі.
Якщо у вас власні кущики лохини на городі, то пам’ятайте, що збирати ягідку потрібно тільки у суху погоду.
Як заготувати лохину на зиму
Як вже згадували вище, лохину можна не просто зберігати у холодильнику, а заморозити її на зиму. Наразі найсприятливіший для цього період у плані цін. У час холодів ягідка коштуватиме втричі, а той в чотири рази дорожче. Тож, чому б не забезпечити себе вітамінами на повний рік.
До того ж, такий метод збереже в ягоді максимальну кількість корисних речовин. Зокрема, дослідження показують, що у лохині навіть через 10 місяців після заморозки зберігається:
- 77% антиоксидантів;
- до 76% вітаміну С;
- 2/3 поживних речовин та мікроелементів.
Але головне – заморозити лохину правильно.
Тож для цього виберіть свіжозібрані ягоди та помийте їх. Важливо це робити правильно. Тож не радимо брати щіточки або інші предмети для очищення – поверхню ягід легко пошкодити. Мити будь-які ягоди, не лише лохину, краще в стоячій воді, а не під напором. Оскільки це може пошкодити ніжну шкірку.

Фото: Pixabay
Далі лохину варто добре просушити. Щоб вода добре стекла з плодів, використовуйте сито і паперові рушники.
Після цього ягоду можна відправляти до морозильної камери. Краще, перед цим покласти лохину у пластиковий контейнер чи пакет.
Щойно мине три-чотири години струсіть ємність, щоб ягоди заморозилися виокремлено та покладіть лохину назад.
Якщо в морозилці є спеціальна полиця для заморозки ягід, висипте на неї лохину в один шар. Встановіть температуру -21°С і нижче і залиште на 3-4 години. Потім акуратно розсортуйте порційно по пакетах і зберігайте в морозильній камері.
Для господинь лохина досить зручна, оскільки перед приготуванням її не треба очищати, нарізати чи видаляти кісточки. Заморожені ягідки можна так само, як і свіжі, брати для приготування йогуртів, каш, панкейків, оладок, кексів, смузі чи коктейлів, а також додавати до різноманітної домашньої випічки.
До речі, ще однією смачною та корисною ягідкою є малина. Раніше Факти ICTV писали, як її правильно заготувати на зиму.