Обрізка сливи весною: що потрібно знати для гарного врожаю

слива
Джерело: Unsplash

Щоб отримати щедрий врожай слив, весною варто провести обрізку дерева. Цей процес гарантує формування здорової крони, покращує загальний стан рослини та сприяє збільшенню майбутніх плодів.

Загущена крона негативно позначається на стані дерева, адже воно стає чутливим до холодів, взимку ризикує вимерзнути. Зайві гілки створюють тінь, чим перешкоджають правильному формуванню плодів.

Обрізка сливи весною – терміни

Сливу варто обрізати наприкінці березня – на початку квітня, коли морози вже минули, а бруньки рослини ще не прокинулися. Інструменти, якими будете проводити обрізку дерева, мають бути стерильними.

Зараз дивляться

Як правильно обрізати сливи весною

Під час обрізання сливи варто дотримуватись її природної, а саме кущової форми. Спершу потрібно вирізати всі підмерзлі, пошкоджені, хворі гілки.

Приберіть гілки, що ростуть всередину дерева, та ті, що значно відрізняються за довжиною та порушують схему крони.

Також підкоротіть верхівку сливи, обріжте бічні тонкі пагони на стовбурі. Пам’ятайте, що обрізати гілки на деревах потрібно під кутом 45°. Місця зрізів обробіть садовим варом чи іншим антисептичним засобом для дерев.

Молоду сливу вперше обрізають в момент посадки саджанця, після чого роблять це регулярно протягом усього життя рослини. Крону дерева формують приблизно до 15 років, а потім видаляють лише сухі та хворі гілки, молоді пагони не чіпають.

В перші 6 років після посадки сливи обрізайте гілки довжиною 60 см – їх потрібно зрізати наполовину, а також потрібно вкоротити торішні молоді гілочки на 1/3 довжини. Обрізати однорічні пагони потрібно вище бруньки, спрямованої до зовнішнього краю дерева.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Знайшли помилку в тексті?
Помилка