Терміни збирання селери в Україні істотно залежать від регіону, погодних умов конкретного року і сорту. Це досить морозостійка культура, здатна витримувати невеликі заморозки. Однак для отримання соковитих і якісних коренеплодів, збирання проводять до настання стійких холодів.
Life. Факти ICTV дізнавалися терміни, коли прибирати селеру.
Коли прибирати селеру з городу
Насамперед звертають увагу на стан плода – наскільки він готовий до збору і чи зможе він у такому стані довго зберігатися.
Загальні рекомендації щодо збору врожаю селери:
- оптимальна температура для збирання становить +5…+10°C;
- у стиглих коренеплодів листя жовтіє і в’яне, коріння досягає характерної для сорту величини;
- перед закладанням на зберігання коренеплоди підсушують у затінку, обрізають бадилля, залишаючи черешки довжиною 2-3 см.
Коли збирати врожай селери: терміни в різних областях
У південних регіонах України клімат тепліший, тому коріння прибирають у жовтні. Однак якщо осінь тепла, збирання можна відкласти до початку листопада.
У східних регіонах терміни збирання приблизно збігаються з південними. Однак через більш континентальний клімат можливі ранні заморозки, тому варто орієнтуватися на прогноз погоди.
У західних регіонах України клімат прохолодніший, тому селеру можна прибирати в першій половині жовтня.
На Півночі України, де осінь настає раніше, селеру прибирають наприкінці вересня – на початку жовтня.
У центральних регіонах України терміни збирання селери припадають на кінець жовтня – початок листопада.
Збирання селери: докладна інструкція
Виберіть сухий день для збору врожаю і заздалегідь підготуйте місце для зберігання. Акуратно підкопайте рослини вилами навколо коренеплоду, намагаючись не пошкодити його, і обережно витягніть із землі. Очистьте коренеплоди від землі, злегка обтрусивши, і обріжте бадилля, залишивши черешки завдовжки близько 2-3 см.
Розкладіть коренеплоди в один шар на сухій поверхні в тіні й залиште підсихати на кілька годин. Потім ретельно відберіть здорові, неушкоджені екземпляри, відбраковуючи хворі або пошкоджені.
Для зберігання підготуйте ящики з піском або торфом. Укладіть коренеплоди в ящики, пересипаючи їх піском або торфом, і помістіть ящики в прохолодне місце з температурою близько 0°C і вологістю повітря 85-90%.