З маслом або овочами: 5 способів заготувати свіжу зелень на зиму

Марина Корзун керівниця розділу Lifestyle
Як зробити заготовки зелені на зиму. Як зберегти зелень на зимуЯк зробити заготовки зелені на зиму. Як зберегти зелень на зиму

Фото: Pixabay

Ароматна зелень може стати доповненням будь-якої страви. Як зробити заготовки зелені на зиму, аби в холоди смакувати духмяними травами?

Своїми секретами заморозки зелені на зиму поділився Шеф та експерт реаліті Нового каналу На ножах Алекс Якутов.

 

Лайфхак №1 – грецький

Петрушку та кріп можна сушити за грецьким методом. Тобто зв’язати пучками та повісити на балконі. Потім висушені пучки замотати у плівку, а перед вживанням перетерти зелень руками. Такий спосіб збереже аромат.

Лайфхак № 2 – економний

Якщо ніде зберігати пучки, то можна одразу перетерти сушену зелень та скласти в банки. Головне, щоб під час сушіння не було сильного вітру, інакше заготовку рознесе. Тож краще сушити при зачинених вікнах. Але якщо немає можливості це робити на балконі, скористайтеся старим бабусиним методом – наріжте трави й викладіть їх на папір на підвіконні в кухні.

Можна також висушити зелень у духовці при 60 градусах з привідчиненими дверцями. На це піде приблизно весь день. Ідеально, якщо ви маєте сушарку або, як її ще називають, дегідратор. Там можна сушити все: і курагу, і яблука, і полуницю, робити пастилу та м’ясо для перекусу.

Лайфхак № 3 – для каш і макаронів

Сушений кріп і петрушку можна заморозити з маслом. На одну пачку вершкового масла кімнатної температури дайте три столові ложки сушених трав, усе перемішайте. Відправте в морозилку на кілька хвилин. Витягніть і сформуйте прямокутник. Загорніть в обгортку від масла або плівку та заморозьте. Взимку зможете брати це масло й додавати до каш та макаронів.

Лайфхак №4 – кубики льоду

Базилік, кінза, естрагон мають дуже насичений смак, тож їх краще заморожувати. Можна зробити це порційно – в формах для льоду. Потім ці кубики перекладіть у пакет і витягайте по одному під час готування.

Лайфхак №5 – приправа до супу

Берете петрушку просто з корінням, молоду моркву, базилік. Все гарненько відмиваєте від землі. Закидаєте в блендер і дрібно-дрібно перебиваєте. Після цього викладаєте все на деко, відправляєте в духовку на 10 годин. Сушите при невисокій температурі з відчиненими дверцятами.

Коли все висохне, знімаєте сухий пласт, розламуєте і знову закидаєте в блендер. Перебиваєте разом із сіллю та перцем – вийде шикарна приправа без хімії. За бажання можна додати домашню паприку. Розфасуйте приправу по сухих банках і додавайте до супів і каш.

Categories: Лайфхаки
Tags: Поради