Кожна господиня має на своїй кухні запас круп та бакалії. Гречка, макарони, ячмінь, рис, пшоно — продукти, з яких можна приготувати смачну, а головне — корисну страву.
Мало хто знає, але крупи мають свої терміни придатності. Крім того, щоб вони не втратили свої властивості та смакові якості, їх потрібно зберігати в певних умовах.
Як правильно зберігати крупи вдома — далі у нашому матеріалі.
У чому зберігати крупи
Насправді, целофанові пакети — найгірше пакування для зберігання сухих сипких продуктів. Також не варто довгий час тримати крупи у магазинному пакуванні.
Найкраще місце для зберігання крупи та борошна:
- скляні банки — краще обирайте літрові та зі щільною кришкою;
- контейнери для їжі з кришкою;
- металеві ємності — це краще, ніж пакетики, але не найкращий варіант. Крім того, такі ємності не прозорі, тому буде важко орієнтуватися, де яка крупа.
Якщо ви не звикли запасатися великою кількістю круп, то для їх якісного зберігання можна використати чисті, сухі пластикові банки. У таких умовах крупи зможуть пролежати кілька місяців.
Також непоганий варіант — тканинні мішечки. Але перед тим, як наповнити їх крупами, мішечки потрібно добре випрати, вимочити в солоному розчині й випрасувати з обох боків.
Який би варіант зберігання ви не обрали, не забудьте написані на тарі місяць та рік пакування крупи (це допоможе дотриматися термінів зберігання).
Де зберігати крупи
Зберігати крупи варто у сухому темному приміщенні. Слідкуйте, щоб поруч з крупами не було сторонніх запахів.
Тримайте сипкі продукти подалі від вікон, підвіконь і джерел штучного та природного тепла.
Ідеальне місце для зберігання — поличка у кухонній шафці (подалі від плити чи раковини). Час від часу сховок варто провітрювати. Наприклад, двічі на місяць переглядати кожну банку чи контейнер та перевіряти, чи не завелись там комахи.
До речі, крупи можна зберігати і в холодильнику, але це не найкращий варіант. По-перше, вони займають багато місця, а по-друге, можуть увібрати вологу та відсиріти.
Термін зберігання різних сипких продуктів
- Рис — 1,5 року.
- Пшоно — 4 місяці.
- Гречка — 1,8 року.
- Манка — 1,2 року.
- Геркулес – 5 місяців.
- Макарони – 3 роки.
- Пшеничне борошно вищого сорту – до 12 місяців.