До Нового року 2023 залишаються лічені дні. Саме час починати планувати новорічне меню та складати списки продуктів до святкового столу.
Покровителем 2023 року стане Чорний Водяний Кролик. Ця тваринка дуже примхлива до свого раціону. Кролики – вегетаріанці, вони не їдять продуктів тваринного походження. Щоби не образити Кролика, варто знати, що обовʼязково має бути на святковому столі, а що краще викреслити з меню.
Факти ICTV дізнавалися, які страви та продукти обовʼязково повинні бути на столі у новорічну ніч 2023.
Що обовʼязково має стояти на святковому столі 2023
Кролики дуже полюбляють свіжу зелень, злаки, фрукти і овочі. Проте це не означає, що в новорічну ніч потрібно їсти лише салати.
Хоч деякі експерти справді вважають, що ідеальним для новорічної ночі буде вегетаріанське меню. Проте не всі українці готові до таких кардинальних рішень, тому новорічний стіл можна розбавити мʼясними та білковими стравами.
На новорічному столі 2023 обовʼязково має стояти:
- олівʼє з куриною грудкою (ковбасу краще не додавати);
- мʼясні страви з птиці: запечена курка, качка з яблуками, індичка чи перепілка;
- рибні страви, які Кролику точно сподобаються: фарширована риба, червона солена риба, камбала, запечена скумбрія чи оселедець з цибулею;
- салати з морепродуктів, кальмари та мідії у клярі, смажені креветки;
- дуже багато свіжої зелені та овочів – салати з капусти, броколі, моркви та кропу, нарізані огірки та помідори;
- злаки та бобові – салати з кукурудзою та горошком, нут, лобіо (це грузинська страва з відвареної червоної квасолі, заправленої спеціями), хумус тощо.
Також не варто забувати про фрукти. Ви можете зробити фруктовий салат з бананів, апельсинів, ківі, яблук та груш або ж просто нарізати фруктову тарілку.
Як може виглядати ваше новорічне меню 2023
Щоби не образити Кролика неправильними продуктами та стравами, ми підготували для вас орієнтовне святкове меню:
- Закуски: сирна тарілка, баклажанові рулетики з хумусом та горіхами, бутерброди з маслом та червоною ікрою або рибою, ковбасна нарізка з курятини, багато свіжих овочів;
- Салати: олівʼє з куриною грудкою, салат зі свіжих овочів та морепродуктів, салат із грушею та сиром з пліснявою;
- Гарячі страви: запечені курячі крильця у гранатовому соусі, фарширована риба, тушковане філе риби у соусі з грибів та сметани, фаршировані гриби, запечені овочі;
- Гарнір – картопля з овочами та грибами, лобіо, тушковані овочі зі шматочками курятини;
- Десерти: чизкейк, торт монастирська хатина, десерт пташине молоко чи тирамісу;
- Напої: шампанське, біле вино, соки, узвари, компоти.