Терміни збирання яблук залежать від сорту, кліматичних умов та регіону вирощування. Однак існують загальні рекомендації, які допоможуть садівникам зібрати врожай в оптимальний час.
Факти ICTV дізнавалися, коли обривати різні сорти яблук та як правильно це робити.
Класифікація яблук за термінами дозрівання
Літні сорти дозрівають у липні-серпні. Вони призначені для швидкого споживання та не підлягають тривалому зберіганню. До прикладу, це Мелба, Женева, Прима.
А от осінні сорти дозрівають у серпні-вересні. Вони зберігаються до чотирьох місяців. Приклади сортів: Слава переможцям, Орлик, Джонатан.
Зимові сорти дозрівають у вересні-жовтні й можуть зберігатися до весни – це Антонівка, Айдаред, Голден Делішес.
Коли збирати врожай яблук та як визначити готовність плодів до збору
Плоди готові до збирання за таких умов:
- Шкірка набуває характерного для сорту забарвлення.
- Яблуко має солодкий смак і аромат, властивий сорту.
- Плід легко відокремлюється від гілки без зусиль.
- Насіння стає коричневим і твердим.
Календар збирання популярних сортів яблук
Сорт яблука | Період збирання |
Мелба | Середина липня – початок серпня |
Женева | Кінець липня – початок серпня |
Прима | Кінець серпня – початок вересня |
Слава переможцям | Кінець серпня – початок вересня |
Орлик | Кінець серпня – початок вересня |
Джонатан | Кінець вересня – початок жовтня |
Антонівка | Кінець вересня – початок жовтня |
Айдаред | Кінець вересня – початок жовтня |
Голден Делішес | Кінець вересня – початок жовтня |
Як правильно збирати різні сорти яблук
Дотримання термінів збору – це лише перший крок до успішного зберігання врожаю. Щоб яблука зберігалися довго і не втрачали своїх смакових властивостей, важливо дотримуватися правил збору.
Плодоніжка – це природний захист яблука від проникнення бактерій та грибків. Якщо її пошкодити, то яблуко швидше псуватиметься. Будь-які подряпини або вм’ятини на шкірці яблука – це ворота для інфекцій. Тому збирати яблука потрібно обережно, уникаючи сильних натискань.
Правила збирання врожаю яблук:
- Збирайте яблука в суху погоду.
- Обережно знімайте плоди, щоб не пошкодити шкірку та плодоніжку.
- Не допускайте падіння яблук на землю, оскільки вони можуть пошкодитися і швидше зіпсуватися.
- Сортуйте зібрані яблука за сортами та ступенем зрілості.
- Зберігайте яблука в прохолодному, сухому місці за температури близько 0-4 °C.
Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете зберегти свіжість і смак яблук протягом тривалого часу.