Що не можна зберігати в холодильнику і чому?
Екзотичні фрукти
Причина: такі продукти під впливом низьких температур починають гнити, а гази, що виділяються в процесі гниття, – ще й нашкодити нашому здоров’ю. Найкращий варіант зберігання таких фруктів – загорнутими у папір, при кімнатній температурі.
Вітчизняні яблука та груші
Причина: виділення етилену при зберіганні, що веде до скорочення термінів зберігання як самих яблук/груш, так і тих фруктів/овочів, що зберігаються поряд з ними.
Кабачки та гарбузи, дині
Причина: холодні температури й відсутність повітря призводять до м’якості продуктів, до появи цвілі. А надрізана диня в таких умовах ще й починає виділяти шкідливі речовини (етиловий газ). Рекомендується зберігати їх (при цілісній оболонці) при кімнатній температурі. Упаковка теж не потрібна.
Читайте: Рецепти кабачкової ікри
Помідори та баклажани
Зберігання водовмісних овочів на полицях холодильника призводить до появи на них темних плям, які свідчать про загнивання. Найкращий спосіб зберігання – в кошику в умовах кімнатної температури, або в засушеному вигляді (нарізати «медальйонами» і висушити як гриби на нитці).
Ріпчасту цибулю
Причина: порушення структури в умовах холодильника, поява м’якості та виникнення цвілі. Варто відзначити і цибульний аромат, що аж ніяк не покращує смакові якості інших продуктів. А якщо поруч лежить картопля, через гази і вологу, яку вона виділяє, цибуля гниє значно швидше. Кращого способу для зберігання даного продукту, ніж капронову панчоху у кухонному кутку, поки не придумали.
Оливкову олію
Причина: погіршення корисних властивостей і смакових якостей (починає гірчити), поява білого осаду (пластівців). Зберігати в темному місці при кімнатній температурі.
Мед
Аналогічно до попереднього пункту – біохімічні речовини продукту в холодильнику зазнають руйнування. Такий мед великої користі не принесе. Зберігають продукт у сухій і темній тумбочці.
Картоплю та моркву, інші тверді овочі
Причина: проростання, загнивання, утворення цвілі. А картопляний крохмаль при температурах нижче 7 градусів має властивість перетворюватися на цукор, що веде до зміни смакових властивостей картоплі та консистенції. Найдовше (і без наслідків для здоров’я) такі овочі зберігаються в дерев’яному вентильованому ящику, поверх паперу, в коморі (сухій та темній).
Шоколад
Причина: утворення конденсату на поверхні продукту, його подальша кристалізація, виникнення «сивини» (нальоту), а при герметичній упаковці – й розвиток цвілі. Особливої шкоди здоров’ю не буде, але от органолептичні властивості знижуються, та й естетичний вигляд буде втрачено.
Хліб
Якщо хліба ви купуєте багато, а їсте по трохи, то зберігати його краще в морозилці, а не в холодильнику. А ще краще – не більше 3 днів при кімнатній температурі. У холодильнику він миттєво вбирає всі запахи продуктів, а при підвищеній вологості ще й обростає цвіллю.
Часник
Продукт, який категорично не переносить холоду. Щоб часник не згнив і не покрився цвіллю, зберігайте його у спеціальних вентильованих ємностях у сухому місці, поза холодильником.
Банани
Волога й холод на ці фрукти діє згубно – процес гниття йде значно швидше, смакові якості втрачаються. Ідеальний метод зберігання в підвішеному на кухні стані (як на пальмі), в темному кутку.
Читайте: Продукти з найбільшим вмістом білка