Як урізноманітнити меню під час Великого посту

Як урізноманітнити меню під час Великого посту

Для когось 40 днів Великого посту – то справжня мука, а для когось – можливість пізнати з нового боку себе і розширити свої кулінарні смаки. Лікарі недарма вважають піст дуже корисним – перехід на рослинну їжу дозволяє вивести з організму зайвий холестерин, токсини і канцерогени, сприяє оновленню слизової оболонки шлунку і допомагає організму без шкоди для здоров’я перейти із зимового на літній «режим» харчування.

Отже, шість тижнів посту пройшли вдало, і саме час трохи освіжити власне меню. Наприклад, вже можна включити в раціон сезонні овочі – на полицях магазинів з’явилися молода капуста, редис та листя не тепличного салату та зелені, які чудово засвояться організмом як окремо, так і у вигляді запашних весняних салатів. Так само урізноманітнять раціон і чудові фруктові салати, які не потребують ніяких заправок з олії.

Ось один з рецептів.

Зараз дивляться

Знадобиться: 6 листочків м’яти, 3 апельсини, 2 грейпфрута, 2 ст. л. меду. Для приготування потрібно віджати з 1 апельсина сік, решту очистити разом з грейпфрутами, зняти плівки і прибрати насіння. Промити і обсушити м’яту, розібрати на листя, порубати їх якомога дрібніше і перемішати з медом і соком апельсина. Отриманою сумішшю полити фрукти, виклавши їх на тарілку. Перед подачею дати салату постояти 15 хв. Готово!

Як першу страву також можна приготувати ось такий оригінальний і дуже ситний суп із тофу.

Інгредієнти:

Тофу – 100 г Броколі – 100 г Картопля – 100 г Кабачок – 50 г Імбир – 10 г Часник – 1 зубчик Кокосове молоко – 250 мл Вода – 250 мл Олія – 10 мл Борошно – 20 г Чилі-перець – 5 г Соєвий соус – 30 г Цукор – 20 г Лимон (сік) – 10 мл Сіль морська – за смаком

А на десерт – абрикосовий пиріг:

Інгредієнти:

Тісто Борошно – 125 г Олія – 25 мл Вода – 100 мл Начинка Курага – 250 г Волоські горіхи – 50 г Мед – 30 г Лимон (сік) – ½ штуки

І не забувайте про важливість перекусів протягом дня – для цього згодяться свіжі фрукти та овочі, а також різні види горіхів та сухофруктів.

За релігійними правилами, під час сьомої седмиці можна вживати лише сиру їжу, не замащену олією. Найсуворіший піст – у страсну п’ятницю та суботу, напередодні Великодня. У ці дні за правилами варто переходити на хліб і воду або взагалі відмовлятися від їжі.

Також всім, хто дотримується Великого посту, варто правильно його закінчувати. Буває, в перший день після його закінчення – на Великдень, люди їдять все підряд без розбору, а це може викликати важкі наслідки. Шлунок за 40 днів посту вже відвик від калорійної, масної їжі, тому не можна відразу об’їдатися. Церква нам рекомендує поступово розговлятися. Можна їсти потрошку все, що захочеться, але не переїдати. У раціоні з’являться яйця, паска, м’ясо, смажена риба, інші продукти. Але це їжа, що містить багато жирів, а вони важко переробляються, і засвоюватися організмом. Про це треба пам’ятати і не влаштовувати для свого шлунку нове випробування.

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Loading...
Підтримати Факти ICTV
Знайшли помилку в тексті?
Помилка