Різдвяна кутя: 5 найкращих рецептів

5 Січня 2015, 23:17
Різдвяна кутя: 5 найкращих рецептів

Кутя на Різдво – традиційне блюдо християн всього світу, яке готують в період новорічно-різдвяних свят тричі: на Різдво – Багата кутя, на старий Новий рік – Щедра кутя, і в переддень Водохреща – Голодна кутя.

Зерно символізувало вічне життя і достаток, мед – райське блаженство і благополуччя, мак і горіхи – багатство і родючість.

Є й четвертий вид куті – він називається коливо, або Чорна кутя. Її робили на поминки з рису та меду, прикрашали ягодами калини або журавлини.

Зараз дивляться

З куті починали різдвяну вечерю, і тільки після неї переходили до інших страв.

Є безліч рецептів куті на Різдво, тому ми зібрали для вас 5 найкращих варіантів.

Традиційна кутя

Час приготування: 10 год.

Порцій з рецепту: 4

Інгредієнти:

  • зерна пшениці 2 ст;
  • мак 200 г;
  • горіхи волоські 200 г;
  • родзинки 150 г;
  • мед 3 ст. л.

Замочити очищені від лушпиння та промиті зерна пшениці на ніч у холодній воді. Вранці воду злити, пшеницю промити, залити гарячою водою і варити до готовності на повільному вогні.

Готову кашу остудити й змішати зі столовою ложкою меду. Мак та родзинки залити окропом на 30 хвилин.

Мак відцідити, додати 1 столову ложку меду і перетерти блендером.

Горіхи підсмажити до хрусткої скоринки. Родзинки відцідити. Всі інгредієнти змішати, додати мед.

Кутя Козача

Час приготування: 4 год.

Порцій з рецепту: 4

Інгредієнти:

  • пшоняна крупа 2 ст;
  • цукор 1 ст;
  • кишмиш 1 ст;
  • кориця 2 ч. л.

Для мигдального молока:

  • мигдаль (сирий) 1 ст;
  • вода – 3 склянки;
  • мед за смаком.

Кишмиш залити окропом і залишити на 30 хвилин. Крупу промити та залити водою й варити до напівготовності. Потім рідину злити, знову залити холодною водою і варити до готовності на маленькому вогні.

Злийте воду з кишмишу і додати його в кашу, додайте цукор, корицю і добре розмішати.

Горіхи залити водою й розтерти в блендері до однорідної маси. Молочко процідити через марлю, змішати з медом, перелити в скляну банку і зберігати в холодильнику (не більше 5 днів). Кутю перед подачею рясно полити мигдальним молочком.

[read_more_news]

Кутя перлова

Час приготування: 10 год.

Порцій з рецепту: 4

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 1 склянка;
  • вода 3 ст;
  • сухофрукти 100 г;
  • мигдаль 50 г;
  • мед 100 г;
  • мак 3 ст. л.

Перлову крупу промити і залити холодною водою, залишити на ніч. Вранці воду злити, а перловку залити гарячою водою і довести до кипіння. Потім воду злити і знову залити гарячою водою, добре перемішати, закрити кришкою і довести до готовності в духовці.

Мак залити окропом, залишити на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розім’яти в ступці або подрібнити в блендері до появи макового молочка. Сухофрукти дрібно порізати і змішати з перловкою, додати мак і добре перемішати.

Мигдаль порізати на великі шматочки, обсмажити до хрусткої кірочки і покласти в перлову кутю, перемішати, додати мед, потримати на маленькому вогні 5 хвилин і вимкнути.

Пшенична кутя з мармеладом

Час приготування: 2 год.

Порцій з рецепту: 4

Інгредієнти:

  • пшенична крупа 2 ст;
  • вода 1 л;
  • мед 100 г;
  • мармелад 100 г;
  • товчені горіхи (волоські) 50 г;
  • родзинки 0.5 ст.

У киплячу воду покласти промиту пшеничну крупу. Варити при постійному помішуванні на малому вогні 15-20 хвилин. Коли каша загусне, закрити каструлю кришкою й поставити на 40-50 хвилин у подушку.

Читайте: Голодна кутя: що робити та прикмети

Родзинки промити, залити окропом і варити 5 хвилин. Потім відкинути на сито й обдати холодною водою. Мед розчинити в теплій каші, додати родзинки і подрібнені ядра волоських горіхів. Мармелад дрібно порізати і змішати з кутею.

Кутя ячна з варенням

Час приготування: 1 год 30 хв.

Порцій з рецепту: 4

Інгредієнти:

  • ячна крупа – 2 склянки,;
  • вода 3 л;
  • молоко 1 ст;
  • мак 1 ст;
  • мед 3 ст. л;
  • смородинове варення 2 ст. л.

Крупу промити, залити окропом і варити на помірному вогні, знімаючи піну. Щойно почне виділятися слиз, крупу зняти з вогню, промити холодною водою, залити гарячим молоком і варити до повної готовності крупи.

Мак залити окропом, залишити на 15 хвилин, потім воду злити, мак промити і знову залити окропом.

Щойно на поверхні води почнуть з’являтися крапельки жиру, воду злити. Розпарений мак розтерти в ступці, додаючи по 1 чайній ложці окропу, до появи макового молочка.

Потім мак змішати з готовою крупою, додати мед і, безперервно помішуючи, прогріти на слабкому вогні протягом 5-7 хвилин. Зняти кутю з вогню і заправити варенням.

До речі, Факти ICTV підготували 7 простих рецептів салатів на Різдво.

Теги
Різдво
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Loading...
Підтримати Факти ICTV
Знайшли помилку в тексті?
Помилка