Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився, з якими проблемами йому довелося зіткнутися в Японії, де він хотів відкрити новий заклад. Зʼясувалося, що країна-агресорка продовжує зазіхати на страву, що є невідʼємною складовою ДНК кожного українця.
Євген Клопотенко розповів, що японці думають про борщ
Амбасадор борщу зазначив, що хотів відкрити у країні сонця, що сходить, монозаклад, де відвідувачів пригощали б українською національною стравою. Проте виявилося, що це не так просто.
– Японці не хочуть відкривати монозаклад з борщем, бо у них, увага: “поширена думка, що борщ – це російська страва”. Зрозуміло, що люди оминатимуть це місце десятою дорогою, бо притомні японці, на щастя, історично є русофобами. І от ми наче на одному боці барикад, а виходить якась дурня. І це чудовий приклад глибини російської пропаганди, – розповів Клопотенко.
Ресторатор додав, що ця ситуація не зменшує масштаб старань України щодо популяризації своєї кухні. Водночас Євген Клопотенко вважає, що треба працювати ще завзятіше.
– Завзятіше контрпропагувати. І як же добре, що завзяття українцям не бракує, – зазначив шеф-кухар.
Реакція мережі на російську пропаганду в Японії
В коментарях підписники висловили своє бачення ситуації та запропонували власні шляхи виходу з неї.
- Підозрюю, що ті, хто вам відповідав, навпаки переживають, що знання японців щодо походження борщику спричинить с*ачі, а чого японці бояться найбільше – це конфліктів. Сумно.
- Тоді зайдемо через інший бік і запропонуємо зелений борщ.
- Це було до 2022 року. Зараз все більше японців дізнаються, що борщ – це українська страва. Ну, і тут вже є кілька маленьких українських ресторанчиків, де борщ користується великою популярністю серед японців.
- Назвіть заклад Ukrainian Borsch.
- Ну так, якщо якісь пункти у меню незнайомі, то нема сенсу знайомитись? Що за логіка?
- І їх не переконує ЮНЕСКО, де написано, що це українська страва?
ЮНЕСКО дійсно внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, що потребують охорони. Одним з рушіїв цього став саме Євген Клопотенко, що активно просуває у світі неповторну та автентичну українську кухню.