Шаткування капусти – процес, який може здатися рутинним, але правильна техніка та гострий ніж зроблять його швидким та ефективним.
Факти ICTV дізнавалися, як правильно шаткувати капусту і як можна прискорити процес.
Як вибрати ніж для шаткування
Якщо ви займаєтеся заготівлею овочів на зиму або хочете заквасити велику кількість цього корисного продукту, то в такому разі найкраще використовувати спеціальний ніж. Він стане незамінним помічником. Він має спеціальну форму леза, яка дає змогу швидко і тонко шинкувати.
Якщо немає спеціальної шатківниці, підійде і гострий універсальний ніж. Головне, щоб лезо було рівним і не тупим.
Інструкція з шаткування капусти ножем:
- видаліть верхнє листя капусти, але качан вирізати не поспішайте, оскільки він тримає все листя разом;
- розріжте качан навпіл або на чотири частини;
- покладіть частину капусти на обробну дошку зрізом донизу;
- тримайте ніж під кутом приблизно 45 градусів до обробної дошки;
- робіть плавні й упевнені рухи ножем, зрізуючи тонкі смужки капусти, намагайтеся тримати пальці трохи далі від леза;
- підготуйтеся заздалегідь, наточіть ніж, оскільки тупий інструмент зробить цей процес дуже довгим, і ви можете втратити велику кількість соку;
- розслабте руку і не тримайте її в напрузі, скільки ви можете дуже швидко втомитися.
Як різати капусту для шаткування швидко
Прискорити процес можна за допомогою класичної ручної шатківниці або кухонного комбайна. Ці пристрої – ідеальний варіант, якщо необхідно переробити величезну кількість овочів під час заготівлі на зиму.
Конструкція простої шатківниці:
- Класична шатківниця являє собою досить простий пристрій. Якщо зовсім примітивно, то це дошка з дерева або пластику з невеликим лезом, яке розташоване під кутом.
- Головна деталь конструкції – це гострий ніж, закріплений під кутом до основи.
- Фіксатор – це пристрій, який дає змогу зафіксувати качан капусти в певному положенні, щоб забезпечити безпеку та зручність роботи.
- Деякі моделі шатківниць оснащені контейнером для збору нарізаної капусти.
Як шинкувати капусту за допомогою кухонного комбайна
Кухонний комбайн значно полегшує і прискорює процес шаткування. Спеціальні насадки дають змогу швидко і рівномірно нарізати качан на тонкі смужки, кубики або навіть подрібнити її до стану пюре.
Переваги використання кухонного комбайна для шаткування капусти:
- Щоб нарізати багато овочів для тушкування або закваски, найкраще скористатися спеціальною гострою насадкою.
- Вона має вигляд півмісяця, і кріпиться безпосередньо на пластиковій втулці, яка насаджується на спеціальний гвинт.
- Під час увімкнення кухонного комбайна головна вісь обертається, тому й сама насадка обертається.
- Поміщаючи невеликі шматочки капусти всередину комбайна і затискаючи фіксатором, вдасться в стислі терміни нашаткувати величезну кількість качанів.