Вирощування часнику не вимагає багатьох зусиль, оскільки ця рослина не потребує складного і постійного догляду. Однак свої нюанси все ж є. Наприклад, потрібно знати, коли вибирати часник і як це правильно робити.
Важливо зібрати врожай вчасно, оскільки якщо прострочити строки або навпаки зробити це раніше, то врожай буде не таким якісним, як би хотілося. Та й зберігання його буде не таким тривалим, як може бути.
Коли потрібно вибирати часник
Насамперед усе залежить від сорту і погодних умов, у яких він росте. Ранньостиглий тип готовий до збирання через 85-95 днів після появи сходів, а пізньостиглий – через 100-110 днів.
Також є озимий часник і яровий. Так ось перший збирають наприкінці липня або на початку серпня, а садять – восени. Другий, посаджений навесні, з середини серпня до початку вересня.
Знаючи одні терміни, часник викопувати не варто, є інші ознаки, які вам також на це підкажуть.
Коли треба збирати часник озимий
- Коли стрілки розпрямилися, а насіннєва коробочка лопнула і показалося фіолетове насіння. Якщо ви прибираєте стрілки, залиште парочку для спостереження.
- Коли колір коренів став світло-сірим, а лусочки білого або фіолетового кольорів.
- Стебла почали жовтіти, а нижнє пір’я повністю висохло.
Коли треба збирати часник яровий
- Коли листя пожовкло.
- Коли часник легко розділяється на зубчики.
Бадилля дозрілого часнику схиляється до землі. - Коли головка часнику повністю сформована і злегка обсохла.
Як збирати часник
- За 1-1,5 тижня варто припинити поливати грядки, щоб земля просохла.
- За 10 днів до збору починайте потихеньку відгрібати землю від плодів.
- Збирати часник найкраще в ясний день вранці або ввечері.
- Головки варто підкопувати вилами, а не лопатою, щоб не пошкодити їх.
- Залиште на 5-10 днів часник на просушування, але тільки не на палючому сонці.
- Після просушування коріння і стебло потрібно обрізати, залишивши у другого сантиметрів 10.